renovatie

De renovatie startpagina

Renovatie Informatie

Renovatie
Renovatie is het gedeeltelijk of geheel vernieuwen van een bestaand gebouw. Het woord 'renovare' komt uit het Latijn en betekent 'vernieuwen'.

Oud
Renovatie wordt vaak uitgevoerd om het gebruiksgemak en de kwaliteit van een pand te verbeteren. Het pand kan door ouderdom aangetast zijn, of er kan een constructieprobleem opgetreden zijn, waardoor het gebouw van binnen of van buiten gerepareerd en vernieuwd moet worden. Bij een renovatie wordt dan vaak een modernere inrichting en kwaliteit toegepast, maar soms wordt de originele, traditionele bouwstijl gemixt met moderne stijlen.

Bedrijf
De keuze voor renovatie wordt vaak genomen vanuit een kostenbesparende gedachte. Vaak voldoet de buitenkant van het gebouw nog in zoverre dat alleen de binnenkant gerenoveerd moet worden.

Een renovatie wordt meestal door een bedrijf uitgevoerd, omdat het een hoop werk is om de binnenkant van een pand te veranderen. Voordat de verbouwing begint wordt er een plan gemaakt en een offerte opgesteld, zodat duidelijk wordt hoeveel het gaat kosten.

Fa├žadisme
Een extreme vorm van renovatie die soms toegepast wordt is fa├žadisme. Achter een bestaande gevel wordt dan nieuwbouw gebouwd. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de gevel van monumentale waarde is en behouden moet blijven.

Groot onderhoud
De overheid maakt een verschil tussen groot onderhoud en renovatie of woningverbetering. Bij groot onderhoud blijft het woongenot gelijk, terwijl bij renovatie vaak een vernieuwing plaatsvindt die het woongenot groter maakt. Dit is soms reden om de huur van de woning te verhogen. Ook een aanpassing van de woning voor een gehandicapte wordt soms als een woningverbetering gezien en kan betekenen dat de huur verhoogd wordt of dat de waarde van het huis omhoog gaat.

Een verhuurder heeft volgens de wet geen toestemming van de huurder nodig om een huis te verbouwen. Als je een eigen huis hebt moet je bij grote verbouwingen, en vooral als de oppervlakte van het huis groter wordt, toestemming vragen aan de gemeente.

Bedrijven Limburg

Bedrijven Zeeland